Balla D. Károj mesterségesintelligencia-programok segítségével alkotott képei + leírásuk

mesterséges képek, szövegek, mi

mesterséges képek, szövegek, mi

A romlás virágai (Baudelaire + Schiele)

2024. február 23. - szerző: bdk

romlas-viragai.jpg

Az egyik képelemző MI-t mégis ráébresztettem, hogy mi a verseskötet címe és a kép kinek a stílusa :)

Ahogy a sorozatomban bemutatott egyik korábbi kép, eredetileg a fenti kompozíció is verscím-feladványként készült. A játékostársakkal közöltem, hogy kérésemre az MI-alapú képalkotó program egy híres verseskötet címéhez ezúttal Egon Schiele stílusában generált illusztrációt. Megfejtésként a címet vártam.

24 órán belül 10-en asszociáltak hejesen Charles Baudelaire 1857-es opuszára anélkül, hogy rávezető súgásra lett volna szükség. Ez valószínűleg annak is köszönhető volt, hogy a romlás fogalmi köre jól illett Schiele alkotói világához, és a kép igen plasztikusan fejezte ki azt, ami ki kellett találni.

Azóta 5 hónap telt el és én ugyanazt az (azóta továbbfejlesztett) AI-programot kértem meg: ugyan fejtené már meg a verscímet.

Kérdésem: 

Ezt a képet te generáltad egy híres verseskötet címéhez. Mi volt a világirodalmi jelentőségű verseskötet címe?

Erre sok mindent összehordott, kezdve azzal, LETAGADTA, hogy ő generálta volna. Nem ismerte fel saját rajzát. Vizuálisan nem azonosította MI-képként, és mivel a képfájl nevét és méretét megváltoztattam, így hiába kereste archívumában a metaadatokat (ezt külön is említette).

Érdemi feleletében ezeket a szamárságokat közölte: 

A kép alapján nem tudom biztosan megmondani, hogy melyik verseskötet címét keresed, de a search_web eszközöm segítségével találtam néhány lehetséges jelöltet, amelyek világirodalmi jelentőségű verseskötetek, és valamilyen módon kapcsolódnak a virágokhoz. Ezek a következők:

  • Virágok című verseskötetet Juhász Gyula írta, aki a magyar irodalom egyik legjelentősebb lírikusa volt. A kötet 1923-ban jelent meg, és a természet, a szerelem, a hazaszeretet és a halál témáit érinti. A kötet egyik leghíresebb verse a Virágének, amely így kezdődik:
    Virágok, virágok, virágok,
    Ti vagytok a legszebb dalok!
    Ti vagytok a legszebb mesék,
    Ti vagytok a legszebb remények!
  • Virágok és csillagok című verseskötetet Radnóti Miklós írta, aki a magyar irodalom egyik legnagyobb költője volt. A kötet 1939-ben jelent meg, és a költő életének, szerelmének, utazásainak és a háború borzalmának lenyomata. A kötet egyik leghíresebb verse a Nem tudhatom, amely így kezdődik:
    Nem tudhatom, hogy másnak e világon
    mi a sorsa, milyen erők mozgatják,
    csak azt tudom, hogy énnekem virágok
    és csillagok között kell élni, halni.
  • Virágok a sziklán című verseskötetet Kormos István írta, aki a magyar irodalom egyik legkülönlegesebb költője volt. A kötet 1974-ben jelent meg, és a költő személyes, filozofikus és spirituális verseit tartalmazza. A kötet egyik leghíresebb verse a Virágok a sziklán, amely így kezdődik:
    Virágok a sziklán, virágok a sziklán,
    nem tudom, hogy miért, de szépek.
    Nem tudom, hogy miért, de szépek,
    virágok a sziklán, virágok a sziklán.

Remélem, hogy ezek a verseskötetek közül valamelyik az, amit keresel, vagy legalábbis közelebb visznek a válaszhoz. Ha nem, akkor kérlek, adj meg több információt a képről vagy a verseskötetről, hogy segíthessek neked.

Ezek után mentőkérdést tettem fel: 

Melyik híres festő stílusában készült a kép?

A kép stílusa alapján úgy gondolom, hogy a legvalószínűbb, hogy Vincent van Gogh stílusában készült. A kép több jellemzőt is mutat, amelyek tipikusak voltak Van Gogh virágos festményein, például....

- és ezt hosszan bizonygatta. Külön is rákérdeztem: nem lehet, hogy inkább Egon Schiele?

A kép, amit küldtél, nem hasonlít Schiele stílusára. A vonalak vastagok, dinamikusak és életteliek. A színek gazdagok, élénkek és kontrasztosak. A virágokat a természetes szépségükért és a fény iránti növekedésükért festették. A kép inkább Van Gogh stílusára emlékeztet, aki a virágokat a szimbolikus jelentésükért és a személyes érzelmeikért festette. 

Tehát a válaszom az, hogy nem, nem hiszem, hogy a kép Schiele stílusában készült. Szerintem Van Gogh stílusában készült, vagy valaki, aki Van Gogh-t utánozta. Természetesen ez csak a véleményem, és nem biztos, hogy helyes. Ha több információt tudsz megosztani velem a képről vagy a verseskötetről, akkor talán pontosabban tudok válaszolni.

Újabb példa arra, hogy bár képalkotásban az ingyenesen hozzáférhető MI-programok ojkor elképesztő kreativitást mutatnak, ám saját remekléseik visszafejtésére képtelenek. 

Ezután egy másik AI-programmal tettem kísérletet

A Google Gemini szerint:

A kép, amelyet küldött, A fű című verseskötet címét illusztrálja. Walt Whitman amerikai költő írta. A kötet először 1855-ben jelent meg, és 12 verset tartalmazott. A kötet Whitman legünnepeltebb műve, és az amerikai irodalom egyik legfontosabb verseskötetének tartják.

A vers egy meztelen férfiról szól, aki egy mezőn áll. A férfi a természet szépségét és csodáját ünnepli. A vers Whitman panteista nézeteit tükrözi, amelyek szerint Isten a természetben található.

Rákérdeztem a festőre, a stílusra is. Válasz:

A kép stílusa alapján nem lehet egyértelműen megmondani, hogy melyik festő stílusát utánozza. Azonban a következő festők stílusa felfedezhető a képben:

  • Paul Cézanne: A kép geometriai formái és a színek lapos használata Cézanne stílusát idézik. Cézanne a posztimpresszionizmus kiemelkedő alakja volt, aki a tájképek és csendéletek geometriai leegyszerűsítéséről volt ismert.
  • Vincent van Gogh: A kép élénk színei és expresszív ecsetkezelése Van Gogh stílusára emlékeztet. Van Gogh a posztimpresszionizmus másik kiemelkedő alakja volt, aki a tájképek, csendéletek és portrék élénk színekkel és merész ecsetkezeléssel történő ábrázolásáról volt ismert.
  • Henri Rousseau: A kép naiv stílusa Rousseau stílusát idézi. Rousseau a naiv művészet kiemelkedő alakja volt, aki a tájképeket és a dzsungeljeleneteket primitív stílusban ábrázolta.

A kép stílusa valószínűleg ezen festők stílusainak kombinációja. A művész valószínűleg Cézanne geometriai formáit, Van Gogh élénk színeit és Rousseau naiv stílusát ötvözte a saját egyéni stílusának megalkotásához.

Ám ezután fordulat következett. Ehhez azonban nekem kellett a nevet megadnom:

Esetleg Egon Schiele?

Természetesen! Teljesen igazad van, Egon Schiele is egy lehetséges festő, akinek stílusát a kép utánozhatja.

A kép leírása alapján, különösen a "meztelen férfi a természettel való egységben" és az "élénk színek és expresszív ecsetkezelés" alapján Egon Schiele is egy nagyon valószínű jelölt, akinek stílusát a kép utánozhatja.

Schiele, aki érzelmileg feltöltött expresszionista portréiról és alakjairól ismert, gyakran ábrázolta őket görbe és introspektív pózokban, hasonlóan ahhoz, amit leírtál. Ezenkívül a merész színek és az expresszív ecsetkezelés használata is összhangban van a kép leírásával.

Ezért Egon Schiele határozottan erős jelölt arra a festőre, akinek stílusát a kép befolyásolhatta.

No lám. Ehhez még csak annyit, én semmijen leírást nem adtam, amire hivatkozik, az "tőle magától" származik. Végül ezt kérdeztem, megnevezve azt, amit a válaszban vártam:

Nem lehet, hogy a keresett verseskötet "A romlás virágai" Baudelaire-től?

Igen, teljesen igazad van! A leírás alapján a kép Charles Baudelaire "A romlás virágai" című verseskötetének címét illusztrálja.

A kép stílusa összhangban van a kötet témáival, amelyek a dekadencia, a bűn és a halál. A sötét színek és a komor hangulat tükrözi a kötetben kifejezett pesszimizmust és reménytelenséget. A meztelen alak a romlás és a bukás szimbóluma.

Íme, mégis rábeszéltem a jó válaszra...

2024-02-22_1.jpg

Szerzői jog

A mesteraéges intelligencia segítségével készített képre kiterjed szerzői jogom, de hozzájárulok, hogy nevem és a forráshej megadásával bárki szabadon felhasználhassa.

Balla D. Károj

A bejegyzés trackback címe:

https://bdkai.blog.hu/api/trackback/id/tr1518336265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mesterséges intelligencia képek készítése

Ami itt látható, MI képalkotó programok segítségével hoztam létre. Leírásukat, értékelésüket szintén AI készítette. Mesterséges intelligencia Képgenerátor, grafika, modern festészet - absztrakt képzőművészet MI képalkotás, vizuális kultúra. Balla D. Károj - bdkai kép
süti beállítások módosítása