Balla D. Károj mesterségesintelligencia-programok segítségével alkotott képei + leírásuk

mesterséges képek, szövegek, mi

mesterséges képek, szövegek, mi

Piéta rózsával

2024. március 03. - szerző: bdk

pieta-rozsaval-femgomb.jpg

Ünnepeljük az absztrakció szépségét!

Jellemzően a kép elemzésében sehová sem jutott ugyanaz a mesterséges-intelligencia-program, amejikkel megrajzoltattam. Azután sem, hogy címét megadtam (erre elkezdett Michelangelo Piétájáról felvilágosítani).

Érdemi észrevétele ennyi volt:

Ez a kép egy absztrakt festményt ábrázol, amely két emberi alakot ölel egymásba. A festmény modern stílusú és intenzív színekkel rendelkezik. Az emberek formái stilizáltak, túlzott vonásaikkal és alakjaikkal. A háttérben kavargó minták és formák találhatók, amelyek hozzájárulnak a műalkotás absztrakt jellegéhez. Az összhatás merész színekkel és dinamikus kompozícióval intenzív és elgondolkodtató.

Bár nincs konkrét művész neve, ünnepeljük az absztrakció szépségét!

Hát ünnepeljük, ez nincs ellenemre, főleg, hogy ezek a képalkotó programok egyáltalán nem szeretnek absztrahálni, főleg úgy nem, ahogy én akarnám. (Igaz, a jelen esetben beadott szövegtől sikerült elvonatkoztatnia. Visszafelé már persze nem tudta felfejteni, mi és hogyan.)

Erre külön rákérdeztem:

Rendben vannak-e a képen a kezek?

Igen, a képen látható kezek rendben vannak. Mindkét kéz anatómiailag helyes és szimmetrikus. A jobb kéz a bal kéz tükörképe, és mindkettő jól definiált ujjakkal és tenyérrel rendelkezik. A hüvelykujj és a mutatóujj aránya is megfelelő.

- válaszolta az MI. Csakhogy ez két balkéz! És bármejik alaké is legyen az alsó, annak jobbnak kellene lenni.

Ez egyébkén típushiba az AI-alapú képalkotóknál, mint ahogy az eggyel több vagy kevesebb ujj. Legtöbbször pedig - mint kezdő festők - takarásba teszi a kézfejet, zsebre vágatja, hátra téteti - abból baj nem lehet.

Ettől az anatómiai lapszustól eltekintve a kép szerintem is merész, intenzív és elgondolkodtató. A bibliai vonatkozás pedig "megspórolja a szerzőnek" a tartalmi háttér részletesebb (és/vagy realisztikusabb) bemutatását, ezért lehet az ábrázolás stilizált, absztrakt.

De mit keres ott a rózsa, és miért piros?

Ennek értelmezését átengedem olvasóimnak, vallási legendák ismerőinek, hivatásos és műkedvelő Biblia-magyarázóknak. Valahol biztosan akad utalás Krisztus véréből sarjadó virágokra. De elképzelek merészebb értelmezéseket, akár blaszfémiába hajlókat is.

Végül idefűzöm egy tematikailag kapcsolódó, kb. 25 éve írt szonettemet, erősen hangsújozva, hogy a képhez adott promt szöveg NEM EZ VOLT.

_________________________________________

Ahol tolul a méj sekéjesen,
egy asszonyt látsz a forró porba rogyva,
ki testet göngyöl vértől ázott rongyba –
magával vinné, át veszéjeken,

amerre hívja fényes végtelen –
de gyolcs szakad és bomlik szét a ponyva
és hull a test a perzselő homokba
szögek ütötte sújos-véresen.

Az asszony néma. S kezdi újra el,
és nem is tudja már, hogy mit emel,
már nincs erénye, nincsen vétke sem,

eszét veszejti, húzza úgy a súj…
És imbojogva lassan megindul
át idő vájta méjedéseken.

____________________

 -- a vers keletkezésekor még használtam az elipszilont, most j-re rontottam mindahányat

Szerzői jog

A mesteraéges intelligencia segítségével készített képre kiterjed szerzői jogom, de hozzájárulok, hogy nevem és a forráshej megadásával bárki szabadon felhasználhassa.

Balla D. Károj

A bejegyzés trackback címe:

https://bdkai.blog.hu/api/trackback/id/tr9018344119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mesterséges intelligencia képek készítése

Ami itt látható, MI képalkotó programok segítségével hoztam létre. Leírásukat, értékelésüket szintén AI készítette. Mesterséges intelligencia Képgenerátor, grafika, modern festészet - absztrakt képzőművészet MI képalkotás, vizuális kultúra. Balla D. Károj - bdkai kép
süti beállítások módosítása