Balla D. Károj mesterségesintelligencia-programok segítségével alkotott képei + leírásuk

mesterséges képek, szövegek, mi

mesterséges képek, szövegek, mi

A jótékony oligarcháné (orosz népmese)

2024. február 28. - szerző: bdk

jotekony-oligarchane-orosz-nepmese.jpg

Áthangolás, felülírás címadással

Nem szerepelt sem népmese, sem orosz világ a fenti kép inputjában. De az anya-fiú viszony és az elhozott gazdagság viszont közvetve benne volt a több sornyi szövegben. Ám a hagymakupolák és a dollár-feliratú zsák, a kolduló gyereknek pénzt dobó szentasszony és a falusi idill nagyrészt az MI "önálló leleménye".

Az eredeti elképzelésemhez képest félresikerült kép azonban menthetőnek látszott: egy ironikus címmel, azt hiszem, érvényessé vált.

A mesterséges intelligencia pingál

Ha saját képzőművészeti-esztétikai elvárásaim felől közelítek képeikhez, akkor az ingyenesen hozzáférhető MI-alapú képalkotó programokkal az az első és legfőbb bajom, hogy PINGÁLNAK.

Ha nem kapnak ellenkező utasítást, akkor kikerekítik, túlrajzolják, giccsesre szépítik a tájat és az alakokat, ragyogtatják a holdat és napot, ringatják a csónakot, kigömböjítik, dúsra lomboztatják a fákat, virágokat cikornyáztatnak, tüzet lobogtatnak, meleg színeikből árad a báj, a kecs és a kellem. Beállításaik, természet- és emberábrázolásuk afféle nyárspolgárinak nevezhető ízlésvilágot tükröz. Az olcsó tetszelgés persze áthangolható durvára, gonoszra, ijesztőre - de a megközelítés ez esetben is leegyszerűsítő, sablonos. A haragos arc nagyon egyértelműen haragos, a vadállat nagyon egysíkúan ijesztő, a viharos tenger túl érzékletesen fenyegető - ha épp nem idillien békés.

Az ijen képekből kétségtelenül árad némi szuggesztív erő, de ami az áradást kiváltja, az túlontúl mesterkélt, sematikus, minden kreatív ötlet ellenére is: primitív.

Második nagy gondom, hogy e programok többségének képi világa gyárilag a fantasy animációs filmek, videójátékok, képregények és mesekönyvek grafikai megoldásait célozza. Ezek jellemzői ugyanúgy a romantikus-bájos, mint az ijesztő-misztikus elemek, az angyalarcok, fotós kolléga szerint a "gülüszemű barbibabák", illetve az alviláginak, sátáninak látszó figurák. Külön kérés nélkül is megjelennek a képeken avatárok, androidok, robotfejek, csillaglények és más sci-fi elemek. Animált jelenetek, trükkös filmkockák,  túlcizellált képregények, kimerevített videójátékok képeinek tűnnek ezek,

színekben tobzódó, esztétikailag mégis sivár világok.

A harmadik problémám, hogy gyakran a nagyon egyértelmű utasításokat sem hajtják végre a képgeneráló rendszerek. Hiába kérem például, hogy egy nőalak legyen elvont, stilizált - mégis realisztikusra pingálja a mesterséges ecset. Kérhetek kubista stílust - az arc síkjait mégsem forgatja el a szoftver. Illetve néha valamennyire mégis átrendezi a portrét, de inkább úgy, hogy kérésre rárajzol idegen elemeket.

Igaz, mindezekre akad ellenpélda is, de

leginkább csak okos fogásokkal, ravasz promt szövegekkel, ötletes utasításokkal sikerül felülírni mindazokat az adottságokat, amejek - úgy tűnik - ezeknek a rendszereknek a sajátjai.

Illetve - mutatja talán a fenti példa - egy ironikus címadással is áthangolhatjuk, felülírhatjuk az MI túlpingáló hajlamát.

Szerzői jog

A mesteraéges intelligencia segítségével készített képre kiterjed szerzői jogom, de hozzájárulok, hogy nevem és a forráshej megadásával bárki szabadon felhasználhassa.

Balla D. Károj

A bejegyzés trackback címe:

https://bdkai.blog.hu/api/trackback/id/tr5618341521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mesterséges intelligencia képek készítése

Ami itt látható, MI képalkotó programok segítségével hoztam létre. Leírásukat, értékelésüket szintén AI készítette. Mesterséges intelligencia Képgenerátor, grafika, modern festészet - absztrakt képzőművészet MI képalkotás, vizuális kultúra. Balla D. Károj - bdkai kép
süti beállítások módosítása